Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post
Artur Mayo
(okolo)
Wiking
Witam wszystkich....
Mam pytanie... czy Ice net będzie działał w miejscowości Lena? nie mogę znaleźć mapki zasięgu... (przepraszam za takie bezpardonowe zapytanie)
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
okolo napisał:
Witam wszystkich....
Mam pytanie... czy Ice net będzie działał w miejscowości Lena? nie mogę znaleźć mapki zasięgu... (przepraszam za takie bezpardonowe zapytanie)
Pozdrawiam

www.ice.no/privat/dekning.aspx

potem -----> sjekk din dekning , tam wpisujesz kod pocztowy i sprawdzasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
mapka może ci pokazać że na twoim terenie jest icenet (w Lena niby 96% terenu jest w zasięgu) , ale możesz mieszkać za jakaś skarpą skalną a nadajnik jest z drugiej strony i może być problem. Jak kupisz net na USB to to urządzenie ma wyjście na zewnętrzną antenę (dodatkowo jakieś 700nok lub coś z PL ) i wtedy nie powinno być problemu.
Na dodatek sam net jest radiowy i tu siła sygnału ma duże znaczenie, możliwość sprawdzenia z i bez anteny była wskazana.
Jak znasz kogoś kto ma icenet, to najlepiej przetestować go u siebie w domu i wtedy kupić.

Znajomy który miał dość netu z sieci GSM z marnym limitem i ograniczeniem czasowym napalił sie na icenet bo u mnie śmiga super (dla mnie tak sobie ale ja mam inne potrzeby). poleciał do sklepu i kupił bez sprawdzenia czy u niego jest zasięg (mapa twierdziła że musi być), a w praktyce okazało się że w domu i promieniu 40 metrów brak sygnału.

Skrajny to przypadek, ale nigdy nie można być na 100% pewnym, jeśli twój dom jest na górce lub otwartym terenie to większe szanse że zadziała.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Zuzu, a czy masz ograniczenia w sicaganiu danych z icenet? Masz jakis miesieczny limit do wykorzystania czy nie ma ograniczen? I mozesz blizej opisac co znaczy, ze u Ciebie smiga? Moje potrzeby sa niewielkie, ale moj syn juz ma troche wieksze wymagania. Chcialby pograc w internecie i poogladac filmy i posluchac muzyki no i sicagnac co nieco od czasu do czasum (przy czym okreslenie "od czasu do czasu" w jego przypadku oznacza czas, gdzy on spi czyli noc). Mozesz mi odpowiedziec na moje pytania?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Hej Ankaper, ja mam iceneta od okolo roku. Na poczatku dzialal swietnie, wrecz wysmienicie. Natomiast po pol roku totalna porazka. Nie wiem dlaczego. Na otwracie sie strony trzeba czekac czasem 5 minut. Nie ma mowy o rozmowie przez skype, nawet pisac sie nie da, bo rozłącza. Obejrzec filmik z youtube? Zapomnij, bo zanim sie zaladuej to mija ponad godzina. O korzystaniu z poczty nie wspominam. Nadal mieszkam w tym samym miejscu, wiec nie wiem co jest grane.
Na poczatku polecalem ten internet nawet w tym watku, ale teraz po prawie roku szczerze odradzam. A co sie u nich dzieje z fakturfami to inna historia. Raz mi przyslali kare do zaplacenia 916 koron za rezygnace z modemu bo niby mialam dwa. Czekam do stycznia i czas na pozegnanie z ice.... za 299 koron / miesiac na prawde nie warto.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Ja mam limit 10GB, ostanie oferty jakie widziałem to było już chyba 8GB , przy ofercie dostępu do netu 24/7 oczywiście.
po przekroczeniu spada prędkość(skype jeszcze działa ale słabo), ale nic nie płacisz za przekroczenie limitu.
Wystarczy to na swobodne korzystanie z netu (bez ściągania filmów ofkorz)
.
Gry zależy jakie, jak gra w strzelaninyI(CS odpada) to sie nie nadaje, a jak w jakieś gry logiczne, karcianki to ok da radę, ciężko to komuś kto nie siedzi w temacie wyjaśnić.
Co do ściągania filmów to jedne przeważnie zajmuje ok 800MB czyli 1/10 limitu 10 filmów miesięcznie i po ptokach.

Polecam zainstalować program NETMETER, pokazuje transfer na bieżąco i można zobaczyć i ile już się ściągało w danym czasie. (dzień/tydzień/miesiąc)

P.S icenet limit liczy tygodniami czyli 4 tyg do tyłu max 10GB, i wlicza do limitu też pliki wysłane niewiele to zmienia. taka ciekawostka dla osób które by chciały pierwszego zbesztać konsultanta że transfer jeszcze jest nie odblokowany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zuzu, to jak wyjasnic to, co dzieje sie u mnie? Od pol roku kicha totalna....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Dziekuje Wam obojgu za informacje. Obecnie mam internet radiowy bez limitu sciagania danych, ale jak to z radiowka nie zawsze taka sama ma predkosc i sa dni ze nie ma neta bo cos sie popsulo. Ale widze, ze nie ma co zmieniac dostawcy. Ewentualnie moge sobie podniesc predkosc i oczywiscie abonament wiekszy placic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Hilton napisał:
Hej Ankaper, ja mam iceneta od okolo roku. Na poczatku dzialal swietnie, wrecz wysmienicie. Natomiast po pol roku totalna porazka. Nie wiem dlaczego. Na otwracie sie strony trzeba czekac czasem 5 minut. Nie ma mowy o rozmowie przez skype, nawet pisac sie nie da, bo rozłącza. Obejrzec filmik z youtube? Zapomnij, bo zanim sie zaladuej to mija ponad godzina. O korzystaniu z poczty nie wspominam. Nadal mieszkam w tym samym miejscu, wiec nie wiem co jest grane.
Na poczatku polecalem ten internet nawet w tym watku, ale teraz po prawie roku szczerze odradzam. A co sie u nich dzieje z fakturfami to inna historia. Raz mi przyslali kare do zaplacenia 916 koron za rezygnace z modemu bo niby mialam dwa. Czekam do stycznia i czas na pozegnanie z ice.... za 299 koron / miesiac na prawde nie warto.

Może sieć nie wyrabiać ze względu na liczbe użytkowników lub coś nie tak z zasięgiem (coś go drastycznie zblokowało budynek lub urządzenie u ciebie pada?), ale u mnie też szału nie ma tak czy siak.
Jeśli nie planujesz przeprowadzki w ciągu roku, to "pociągnij z kabla" za 299nok na pewno będzie szybszy, o większej przepustowości i bez limitu.
btw. internet z Kablówki jest tańszy od tego z linii tel.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dzieki Zuzu. Wiem ze z kablowki jest tanszy. Ale ja mam kablowke w czynszu ( iles tam programow, nie 100). A chcac miec internet z kablowki to pewnie i kablowke trzeba zamowic. Chociaz zastanawiam sie nad kablowka z get'a i z internetem od nich.
Sa moze jakies opcje zeby wziac neta z kablowki bez kablowki?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok